Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam 🙂
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 2 l bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 – 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do garnka wlać bulion, wrzucić oregano, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić posiekany szpinak i chwilkę gotować, aż zwiędnie. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim
→ Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową
→ Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur