Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem


Dzisiaj ekspresowe rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i szybko znikają 😉 Robię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą  lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 250 g białego sera (koniecznie mielonego!)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cynamon
  • cukier puder

Przygotowanie:

Śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki. Dodać około 1/2 łyżeczki cynamonu i wymieszać.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miseczki i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i podsypując mąką rozwałkować na kształt koła (około 3 mm), każde koło pociąć na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć śliwkę i zwinąć zaczynając od szerokiego końca. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Jagodzianki

Szybkie mini pączki serowe

Pączki pieczone

Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek

Śliwki pod migdałową kruszonką


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem