Dzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące 🙂
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek
Składniki:
Bułeczki:
- 2 średnie banany
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 dżem z czarnych porzeczek
- 30 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 banan
- 1 białko
Przygotowanie:
Bułeczki:
W miseczce rozetrzeć drożdże z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Banany zmiksować w blenderze. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli, roztopione masło i puree z bananów. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski (około 5 minut). Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie ciasto znowu wyrabiać, podsypując mąką (nie za dużo, ciasto ma być luźne) i formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć dłonią, nakładać po pełnej łyżeczce dżemu i starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i poprzyklejać jak najcieniej pokrojone plasterki banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂
Wyglądają pysznie, świetny pomysł z bananem 🙂
Bardzo pomysłowe i apetyczne.
Bardzo ciekawy pomysł, często piekę drożdżówki ale z bananem jeszcze nie próbowałam.
Warto spróbować 🙂