Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową


Dzisiaj zapraszam na żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową. To nic innego jak mini rustykalne tarty pieczone bez użycia formy. Proste, idealnie kruche, pyszne… I zawsze się udają! Niezależnie od pory roku to niezawodny deser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! 🙂

Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone w delikatnym żelu (konsystencja przypomina kisiel). Frużelina świetnie się trzyma i nic nie wypływa w trakcie pieczenia. Nie zawiera ani grama cukru, słodzona jest erytrytolem. Jest niskokaloryczna, a zawartość owoców to aż 80 % ! Sklep SFD oferuje szeroką gamę frużelin, warto zerknąć.

Muszę przyznać, że Apple & Pear in Jelly to jedna z najlepszych kupnych frużelin jakie jadłam. Nie jest mdła, ani za słodka w porównaniu z innymi dostępnymi na rynku. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków, placuszków, naleśników, zdrowych śniadań i fit deserów. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza 😉

Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo - gruszkową

Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo - gruszkową

Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo - gruszkową

Składniki (6 sztuk):

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • frużelina Apple & Pear in Jelly
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę.

Następnie nakładamy po jednej dużej łyżce frużeliny Apple & Pear in Jelly na rozwałkowane placki, zostawiając około 2,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Posypujemy cynamonem wymieszanym z goździkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 30 minut.

Smacznego 🙂

« Powyższy artykuł jest sponsorowany »




To też może Cię zainteresować:

Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami

Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną

Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe

Próżniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *