Kompot z rabarbaru


Domowy kompot z rabarbaru to klasyka kuchni polskiej. Bardzo smaczny i nie za słodki, a z kostkami lodu jest niezawodnym sposobem na letnie orzeźwienie.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 700 g rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • kostki lodu
  • listki mięty

Przygotowanie:

Rabarbar umyć, odciąć liście oraz końcówki i pokroić na kawałki (około 2 cm). Wrzucić do garnka, wsypać cukier trzcinowy i wlać wodę. Zagotować. Ustawić mały ogień i gotować około 5 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Lemoniada

Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty

Herbata korzenna

Mrożona herbata grejpfrutowa

Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *