Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli


Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli to danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane 😀 ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam! 🙂

Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli

 Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Pesto:

  • 40 g rukoli
  • 1/2 puszki groszku (około 200g)
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • starty parmezan

Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie wyszorować (nie obierać !), większe przekroić na pół i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote.

Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i dołożyć do ziemniaków.

Pesto:

Groszek odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać rukolę, obrany czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do upieczonych ziemniaków ze szparagami. Wymieszać, wierzch posypać startym parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem

Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *