Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli to danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane 😀 ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam! 🙂
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 1/2 pęczka szparagów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Pesto:
- 40 g rukoli
- 1/2 puszki groszku (około 200g)
- około 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty parmezan
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami – przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie wyszorować (nie obierać !), większe przekroić na pół i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote.
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i dołożyć do ziemniaków.
Pesto:
Groszek odcedzić i przełożyć do blendera. Potem dodać rukolę, obrany czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do upieczonych ziemniaków ze szparagami. Wymieszać, wierzch posypać startym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: