Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej


Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej to pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Taki posiłek na pewno urozmaici Wasze menu. Boczek, młode ziemniaczki i kapusta kiszona z kminkiem i odrobiną miodu… to musi smakować 😉  Smak tkwi w prostocie…

Ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej (z marchewką)
  • małe młode ziemniaczki
  • cienkie plasterki surowego, wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • około 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, dodać miód, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Młode ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Owinąć boczkiem i ułożyć na kapuście. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je delikatnie oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.

Smacznego 🙂


Dodaj smaku z Gallo!




To też może Cię zainteresować:

Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną

Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla

Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *