Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej


Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej to pomysł na prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Taki posiłek na pewno urozmaici Wasze menu. Boczek, młode ziemniaczki i kapusta kiszona z kminkiem i odrobiną miodu… to musi smakować 😉  Smak tkwi w prostocie…

Ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonejMłode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej – składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej (z marchewką)
  • małe młode ziemniaczki
  • cienkie plasterki surowego, wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • około 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy, a także wlać bulion. Potem dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, dodać miód, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Młode ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Potem odcedzić. Owinąć boczkiem i ułożyć na kapuście. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je delikatnie oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej