Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej to pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Taki posiłek na pewno urozmaici Wasze menu. Boczek, młode ziemniaczki i kapusta kiszona z kminkiem i odrobiną miodu… to musi smakować 😉 Smak tkwi w prostocie…
Składniki:
- 800 g kapusty kiszonej (z marchewką)
- małe młode ziemniaczki
- cienkie plasterki surowego, wędzonego boczku
- 1 cebula
- około 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, dodać miód, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Młode ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Owinąć boczkiem i ułożyć na kapuście. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je delikatnie oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną
→ Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla
→ Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem
Wspaniała potrawa! Ale na swoje ziemniaczki to sobie jeszcze poczekam… niemniej zapisuję i dziękuję 🙂