Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą to proste i pyszne danie, w dodatku ładnie prezentuje się na talerzu. Mogą być samodzielnym daniem lub przystawką. Smakują doskonale i są sycące. Przepis nie jest skomplikowany i opiera się na ogólnodostępnych składnikach. Polecam! 🙂
Składniki:
- 400 g dużych pieczarek
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z pieczarek odciąć nóżki, kapelusze delikatnie natrzeć oliwą.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Zrumienić.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać zrumieniony boczek z cebulą, śmietanę i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać żółtka, pieprz, ewentualnie sól i wymieszać. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić pieczarki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą
→ Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur
→ Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
→ Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką
→ Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym
Rzeczywiście, pięknie i baaardzo apetycznie się prezentują!