Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką


Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą to proste i pyszne danie, w dodatku ładnie prezentuje się na talerzu. Mogą być samodzielnym daniem lub przystawką. Smakują doskonale i są sycące. Przepis nie jest skomplikowany i opiera się na ogólnodostępnych składnikach. Polecam! 🙂

Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem

Składniki:

  • 400 g dużych pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Z pieczarek odciąć nóżki, kapelusze delikatnie natrzeć oliwą.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Zrumienić.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać zrumieniony boczek z cebulą, śmietanę i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać żółtka, pieprz, ewentualnie sól i wymieszać. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić pieczarki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *