Pieczona marchewka z imbirem i miodem oraz dodatkiem sosu sojowego i chili. Przepyszny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Użyłam młodych, malutkich marchewek, których nie obierałam. Większe należy przeciąć wzdłuż na pół lub na 4 części i piec troszkę dłużej. Marchewka podczas pieczenia ładnie się karmelizuje, jest aromatyczna i pyszna. Bardzo polecam! 🙂
Składniki:
- 1/2 kg malutkich marchewek
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili
- sól
Pieczona marchewka z imbirem i miodem – przygotowanie:
Marchewki wyszorować i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. W trakcie pieczenia marchewki przemieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Wyglądają smakowicie 🙂