Pieczona marchewka z imbirem i miodem


Pieczona marchewka z imbirem i miodem oraz dodatkiem sosu sojowego i chili. Przepyszny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Użyłam młodych, malutkich marchewek, których nie obierałam. Większe należy przeciąć wzdłuż na pół lub na 4 części i piec troszkę dłużej. Marchewka podczas pieczenia ładnie się karmelizuje, jest aromatyczna i pyszna. Bardzo polecam! 🙂

Pieczona marchewka z imbirem i miodem

Składniki:

  • 1/2 kg malutkich marchewek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • sól

Przygotowanie:

Marchewki wyszorować i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. W trakcie pieczenia marchewki przemieszać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczona marchew z rozmarynem

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem

Pieczona brukselka

Pieczona kapusta


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pieczona marchewka z imbirem i miodem