Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem


Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem to przepyszny i banalnie prosty do przygotowania dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb lub jako samodzielna przekąska. Naprawdę nie potrzebują towarzystwa, same w sobie są pyszne. Czosnek po upieczeniu staje się miękki i przyjemnie słodki… Wszystko komponuje się idealnie, tworząc cudowny smak. Bardzo polecam! 🙂

Młode ziemniaczki pieczone

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaczków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie umyć (nie obierać !) i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek i lekko posiekane listki z gałązek rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przeciętą na pół główkę czosnku i wszystko wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczona marchewka z rozmarynem

Pieczona brukselka

Pieczona kapusta

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili

Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *