Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem to przepyszny i banalnie prosty do przygotowania dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb lub jako samodzielna przekąska. Naprawdę nie potrzebują towarzystwa, same w sobie są pyszne. Czosnek po upieczeniu staje się miękki i przyjemnie słodki… Wszystko komponuje się idealnie, tworząc cudowny smak. Bardzo polecam! 🙂
Składniki:
- 1 kg młodych małych ziemniaczków
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem – przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie umyć (nie obierać !) i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek i lekko posiekane listki z gałązek rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przeciętą na pół główkę czosnku i wszystko wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: