Wegetariańska zupa szparagowa z ziemniakami, marchewką, koperkiem i kozim serem, który świetnie podkręca smak zupy. To jedna z moich ulubionych bezmięsnych zup. A, że sezon szparagowy trwa krótko, korzystajmy w pełni z dobrodziejstw tego warzywa. Nie dość, że są bardzo zdrowe to również wyjątkowo smaczne i można z nich wyczarować mnóstwo potraw. Polecam!
Składniki:
- 10 średnich zielonych szparagów
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,75 l bulionu
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- ser kozi (np. roladka pleśniowa)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.
Do garnka wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować przez 4 minuty. Wrzucić posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę oraz sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć na talerze i posypać pokrojonym kozim serem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur
→ Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami
→ Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim