Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem


Wegetariańska zupa szparagowa z ziemniakami, marchewką, koperkiem i kozim serem, który świetnie podkręca smak zupy. To jedna z moich ulubionych bezmięsnych zup. A, że sezon szparagowy trwa krótko, korzystajmy w pełni z dobrodziejstw tego warzywa. Nie dość, że są bardzo zdrowe to również wyjątkowo smaczne i można z nich wyczarować mnóstwo potraw. Polecam!

Zupa szparagowa z kozim serem

Składniki:

  • 10 średnich zielonych szparagów
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,75 l bulionu
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ser kozi (np. roladka pleśniowa)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.

Do garnka wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować przez 4 minuty. Wrzucić posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę oraz sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć na talerze i posypać pokrojonym kozim serem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur

Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem

Zupa krem z białych szparagów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *