Delikatna i jakże smaczna zupa z zielonych szparagów z komosą ryżową, piersią kurczaka, marchewką, natką pietruszki i serem lazur. Moja córka, czyli mój osobisty krytyk kulinarny 😉 , która nie przepada za zabielonymi zupami stwierdziła, że… zupa jest pyszna!
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 zielonych szparagów
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g śmietany kremówki
- 1,5 litra bulionu
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- ser lazur
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i posiekaną cebulkę. Lekko posolić i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż, pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Wlać bulion, przełożyć zawartość patelni i wsypać opłukaną komosę ryżową. Gotować do czasu, aż quinoa będzie ugotowana (według przepisu na opakowaniu). Następnie dodać śmietanę kremówkę i pomału wlewać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą (około 1/3 szklanki), ciągle mieszając. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć na talerze i posypać pokruszonym serem lazur.
Smacznego 🙂