Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą z pewnością urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie aby mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej, sprawdza się doskonale 🙂
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną
Składniki:
- 8 szt. parzonej białej kiełbasy
- 800 g kapusty kiszonej (z marchewką)
- 1/2 szklanki miodu pitnego (trójniak)
- około 3/4 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym- przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Potem przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Liście laurowe wyjąć.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę, lekko posolić i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Parzoną białą kiełbasę ponacinać i delikatnie posmarować olejem. Na kapuście ułożyć białą kiełbasę, lekko ją wciskając. Na koniec całość polać miodem pitnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 45 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: