Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną


Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej, sprawdza się doskonale 🙂

Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 8 szt. parzonej białej kiełbasy
  • 800 g kapusty kiszonej (z marchewką)
  • 1/2 szklanki miodu pitnego (trójniak)
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Liście laurowe wyjąć.

Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę, lekko posolić i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Parzoną białą kiełbasę ponacinać i delikatnie posmarować olejem. Na kapuście ułożyć białą kiełbasę, lekko ją wciskając. Całość polać miodem pitnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 45 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa chrzanowa

Lane kluski z boczkiem i gotowana kiszoną kapustą z kminkiem

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Szegediner (gulasz segedyński)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *