Kruche czekoladowe ciasto i krem kawowy na bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Bez wątpienia jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! 🙂
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 180 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g masy krówkowej (najlepsza jest gostyńska)
- 180 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo do ozdoby:
- kawa mielona
- pokruszone ciasteczko kakaowe
- rozetki lukrowe
- złoty pył jadalny
Mazurek kawowy – przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli, a także cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Potem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 30 minut. Studzimy.
Nadzienie:
Do rondelka przekładamy masę krówkową i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Studzimy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na koniec przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: