Jajka barwione koncentratem barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe jajka polecam przygotować na zbliżającą się Wielkanoc, na pewno będą zdobić świąteczny stół 🙂
Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem
Składniki:
- koncentrat barszczu (około 350 ml)
- 6 jajek
- 3/4 pęczka botwinki
- 4 łyżki startego sera koziego (na małych oczkach)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przełożyć do rondelka lub słoika. Zalać koncentratem barszczu, mają być całe zakryte. Można przykryć je małym talerzykiem, żeby nie wypływały. Odstawić do lodówki na całą noc.
Jajka wyjąć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekane listki botwinki (bez ogonków), starty ser kozi, majonez i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełnić połówki jajek.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Pięknie wyglądają, a przy okazji ozdoba wielkonacnego stołu !
Jaką cześć botwiny wykorzystać? I jakiego rodzaju ser kozi
Drobno posiekane listki botwinki (bez ogonków) i ser kozi półtwardy, zwarty.