Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall


Dzisiaj zapraszam na szegediner, czyli gulasz segedyński, przygotowany w garnku próżniowym Vacuum Pot Happycall, który w ramach współpracy dostałam do przetestowania. Happycall to Koreańska marka, której zaufały miliony ludzi na całym świecie. Produkują garnki, blendery, patelnie itp. Skupmy się jednak na garnku… Jak się spisał i czy wart jest swojej ceny? Sprawdźmy.

Garnek posiada potrójny układ niskiego ciśnienia, możemy kontrolować ciśnienie za pomocą regulacji ilości pary. Pokrywka posiada silikonową uszczelkę i specjalne uchwyty blokujące, które mocno ją trzymają. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość postawienia pokrywki.

Atutem jest również zawór regulujący podciśnienie One Touch. Hermetyczne gotowanie pozwala zachować składniki odżywcze oraz naturalny smak i zapach przygotowywanych potraw na długi czas. Korpus garnka próżniowego wykuto z wysokiej czystości aluminium i stali nierdzewnej. Garnek ten można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. Cała konstrukcja sprawia, że garnek jest odporny na zarysowania, korozję, przetarcia i jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu w czystości.

Podsumowując, gotowanie gulaszu w tym garnku było przyjemnością. Jest estetyczny, solidnie wykonany i wart jest swojej ceny. Dzięki temu, że garnek jest hermetyczny mięso było kruche i mięciutkie wcześniej niż w tradycyjnym garnku. Nic nie przywierało, przez co mycie go zajęło dosłownie chwilę. Uważam, że będzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych lub… dla siebie 😉 Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl

Szegediner (gulasz segedyński)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki)
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 100 g boczku parzonego
  • 2,5 – 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżeczki kminku
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Kapustę kiszona odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą.

W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Włożyć drobno pokrojony boczek i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kminek, słodką paprykę, chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, bulion i kapustę kiszoną. Wymieszać i dusić na małym ogniu, około 1 – 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę bulionu więcej. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy gulasz podawać z kleksem śmietany.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym

Placek po węgiersku

Leczo z kiełbasą i cukinią

Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *