Trufle z orzechów włoskich


Przepyszne trufle z orzechów włoskich, oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie! Najpierw sięgnie się po jedną kulkę, potem drugą… trzecią… aż zje się wszystkie 😉 Polecam!

Składniki:

Trufle:

  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Trufle:

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zmielić dość mocno, aż konsystencja zacznie być lekko lejąca. Następnie przełożyć do miseczki i dodać roztopioną czekoladę i serek mascarpone. Wymieszać, przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc!), aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki.

Następnie wyjąć, za pomocą łyżeczki nabierać masę i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki, do czasu przygotowania polewy.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle oblać czekoladą i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Najprościej będzie nadziewając każdą kulkę na wykałaczkę i polewając czekoladą. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Trufle czekoladowe

Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce

Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem

Walentynkowe bajaderki

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *