Przepyszne trufle z orzechów włoskich, oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie! Najpierw sięgnie się po jedną kulkę, potem drugą… trzecią… aż zje się wszystkie 😉 Polecam!
Składniki:
Trufle:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 200 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Trufle:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zmielić dość mocno, aż konsystencja zacznie być lekko lejąca. Następnie przełożyć do miseczki i dodać roztopioną czekoladę i serek mascarpone. Wymieszać, przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc!), aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki.
Następnie wyjąć, za pomocą łyżeczki nabierać masę i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki, do czasu przygotowania polewy.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle oblać czekoladą i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Najprościej będzie nadziewając każdą kulkę na wykałaczkę i polewając czekoladą. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce
→ Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem
→ Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi
Dzien dobry, ile otrzymamy kuleczek z podanych skladnikow? 🙂
Około 25 sztuk, może trochę więcej… 🙂