Sernik czekoladowy z musem malinowym


Mocno czekoladowy, kremowy i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek kakaowych i rozpływający się w ustach, lekko kwaskowy mus malinowy… Duet, który musi smakować 🙂 Idealny sernik dla miłośników czekolady. Pycha! W sezonie maliny warto zamrozić, aby móc korzystać z nich przez cały rok. Takie zapasy na pewno się przydadzą. Sernik czekoladowy z musem malinowym idealnie sprawdzi się na nadchodzące Walentynki 🙂

Sernik czekoladowy z musem malinowymSernik czekoladowy z musem malinowym

Składniki:

Spód:

  • 250 g kakaowych ciastek
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń czekoladowy (bez cukru)
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietany kremówki 30%

Mus malinowy:

  • 1 kg malin mrożonych (lub świeżych)
  • 600 g śmietany kremówki 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklani mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 25 g czekolady deserowej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 30 g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.

Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać budyń i dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60 minut. Wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie całkowicie ostudzić.

Mus malinowy:

Maliny przełożyć do garnka (kilka zostawić do dekoracji) i wsypać cukier. Zagotować tylko do rozpuszczenia się cukru, następnie przetrzeć przez sitko.

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z malinowym puree.

Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Odstawić na około 10 minut. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Lekko przestudzić.

Kilka łyżek masy dodać do mleka z żelatyną (nie odwrotnie!) i wymieszać. Następnie całość dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cie zainteresować:

Sernik czekoladowo – piernikowy

Sernik z malinami

Tort bezowy z czekoladą i malinami

Pianka z malinami na biszkopcie

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *