Mocno czekoladowy, kremowy i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek kakaowych i rozpływający się w ustach, lekko kwaskowy mus malinowy… Duet, który musi smakować 🙂 Idealny sernik dla miłośników czekolady. Pycha! W sezonie maliny warto zamrozić, aby móc korzystać z nich przez cały rok. Takie zapasy na pewno się przydadzą. Sernik czekoladowy z musem malinowym idealnie sprawdzi się na nadchodzące Walentynki 🙂
Sernik czekoladowy z musem malinowym
Składniki:
Spód:
- 250 g kakaowych ciastek
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 budyń czekoladowy (bez cukru)
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g śmietany kremówki 30%
Mus malinowy:
- 1 kg malin mrożonych (lub świeżych)
- 600 g śmietany kremówki 30%
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklani mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 pełne łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 25 g czekolady deserowej
- 25 g czekolady mlecznej
- 30 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.
Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać budyń i dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60 minut. Wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie całkowicie ostudzić.
Mus malinowy:
Maliny przełożyć do garnka (kilka zostawić do dekoracji) i wsypać cukier. Zagotować tylko do rozpuszczenia się cukru, następnie przetrzeć przez sitko.
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z malinowym puree.
Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Odstawić na około 10 minut. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Lekko przestudzić.
Kilka łyżek masy dodać do mleka z żelatyną (nie odwrotnie!) i wymieszać. Następnie całość dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cie zainteresować:
→ Sernik czekoladowo – piernikowy
→ Tort bezowy z czekoladą i malinami