Sernik czekoladowo piernikowy


Dzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia 🙂

Sernik czekoladowo piernikowy

Składniki:

Spód:

  • 220 g ciastek kakaowych
  • 50 g masła
  • 20 g margaryny Palma „Bielmar”

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g czekolady deserowej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • kilka ciastek kakaowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i margaryną. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Resztę składników zmiksować (nie za długo !). Dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie połączyć z masą. Wylać na schłodzony spód i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez około 60-70 minut. Wyłączyć i pozostawić w piecu na kolejne 50 minut. Następnie przestudzić i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać zmiksowanymi ciasteczkami zmieszanymi z przyprawą do piernika.

Smacznego 🙂

Ciasta czy ciasteczka?

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Sernik czekoladowo piernikowy