Dzisiaj przepis przede wszystkim dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik czekoladowo piernikowy na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Bez wątpienia godny polecenia 🙂
Składniki:
Spód:
- 220 g ciastek kakaowych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki 30 %
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g czekolady deserowej
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- kilka ciastek kakaowych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sernik czekoladowo piernikowy – przygotowanie:
Spód:
Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Resztę składników zmiksować (nie za długo !). Dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie połączyć z masą. Potem wylać na schłodzony spód i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez około 60-70 minut. Wyłączyć i pozostawić w piecu na kolejne 50 minut. Następnie przestudzić i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać zmiksowanymi ciasteczkami zmieszanymi z przyprawą do piernika.
Smacznego 🙂
Mmm, wygląda naprawdę kusząco 🙂