Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad 🙂
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2 goździki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Przygotowanie piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem:
Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły. Następnie kroimy w plastry.
1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki.
Smacznego 🙂