Dzisiaj Amerykany, ale w nowej odsłonie. Klasyczne już znacie, te natomiast są czekoladowe ze skórką pomarańczową. To ciacha do kawy, herbaty lub szklanki mleka. Podczas pieczenia zapach amoniaku nie należy do przyjemnych, ale po wystygnięciu ciastek już go nie czuć. Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je upiec! 🙂
Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady (74 % kakao)
- 2 łyżeczki amoniaku
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach)
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 %
Przygotowanie:
Ciasto:
W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 13 -15 minut, aż lekko się zrumienią.
Polewa czekoladowa:
W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, skórkę pomarańczową i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą posmarować amerykany od płaskiej strony.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: