Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z tartą marchewką, kaparami, natką pietruszki i dodatkiem białego wina to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Danie przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowane. A efekt? Pyszny! 🙂
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
- około 1 – 1,5 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- plasterek masła
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi i smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i wino, dodać listki laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wlać słodką śmietanę, wrzucić kapary i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym
→ Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych
→ Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami
→ Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami
Zrobiłam na niedzielny obiad, bardzo smaczne. Wypróbuje też inne sposoby podania fileta z kurczaka.
Pozdrawiam