Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami


Piersi z kurczaka z rozmarynem, owinięte w szynkę prosciutto i zrumienione na patelni, następnie upieczone z mozzarellą oraz pomidorkami truskawkowymi. Niby nic nadzwyczajnego, ale to bardzo smaczne i proste do przygotowania danie. Do tego polecam ulubioną sałatkę, ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy 🙂

Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 8 plasterków szynki prosciutto
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i posypać rozmarynem. Każdą pierś owinąć dwoma plasterkami szynki prosciutto tak, aby końce nachodziły na siebie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi (końcami szynki do dołu) i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania (razem z tłuszczem) i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wrzucić przekrojone na pół pomidorki oraz obłożyć mięso pokrojoną na plasterki mozzarellą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami

Skrzydełka miodowo-musztardowe

Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *