Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi


Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów i wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami 🙂

Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i delikatnie natrzeć odrobiną oliwy z oliwek.

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Przełożyć do miseczki, dodać jogurt naturalny, 1 łyżkę oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Do miseczki przełożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki pomidorków koktajlowych.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *