Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów i wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i delikatnie natrzeć odrobiną oliwy z oliwek.
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Przełożyć do miseczki, dodać jogurt naturalny, 1 łyżkę oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Do miseczki przełożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki pomidorków koktajlowych.
Smacznego 🙂
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl