Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami


Zapraszam na mini galette z mąki żytniej ze śliwkami, cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi 😉 Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej?

Mini galette ze śliwkami

Mini galette ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 450 g śliwek
  • 2 – 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę.

Nadzienie:

Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i miodem. następnie przekładamy na rozwałkowane placki, zostawiając około 2,5 cm brzegu. Posypujemy migdałami w płatkach i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną

Śliwki pod migdałową kruszonką

Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem

Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *