Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Są naprawdę pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! 🙂
Składniki:
- 1/2 kg boczniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć i pokroić w grube paski. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Cebulę posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz boczniaki. Delikatnie mieszając podsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, wlać bulion i dodać liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, słodką paprykę. Gotować na małym ogniu (z lekko uchylona pokrywką), aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe flaczki z boczniaków podawać z pieczywem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
→ Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową
→ Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur
→ Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym