Flaczki z boczniaków


Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Są naprawdę pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! 🙂

Flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 1/2 kg boczniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć i pokroić w grube paski. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Cebulę posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz boczniaki. Delikatnie mieszając podsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, wlać bulion i dodać  liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, słodką paprykę. Gotować na małym ogniu (z lekko uchylona pokrywką), aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe flaczki z boczniaków podawać z pieczywem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową

Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *