Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów, a także warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, która z pewnością urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Naprawdę są pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! 🙂
Składniki na flaczki z boczniaków:
- 1/2 kg boczniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie flaczków z boczniaków:
Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć, potem pokroić w grube paski. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Cebulę posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, a także boczniaki. Delikatnie mieszając podsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, wlać bulion i dodać liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, słodką paprykę. Potem gotować na małym ogniu (z lekko uchylona pokrywką), aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gotowe flaczki z boczniaków podawać z pieczywem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: