Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo – dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam 🙂
Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym
Składniki:
Pulpeciki:
- 200 g białej kaszy gryczanej
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 130 g sera koziego
- sól
- pieprz
Sos grzybowo – dyniowy:
- 170 g podgrzybków (lub borowików)
- 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g śmietany 12%
- 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Ser kozi pokroić w kostkę (około 1,5 cm x 1,5 cm).
Ugotować kaszę (lekko rozgotować), odcedzić, ostudzić i przełożyć do miseczki. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za mokra dosypać odrobinę bułki tartej. Zwilżyć ręce i formować pulpeciki dużego orzecha włoskiego, wkładając do środka po kostce koziego sera.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki aż się zrumienią. W trakcie smażenia delikatnie je obracać uważając aby się nie rozpadły. Wyjąć i trzymać w cieple.
Sos grzybowo – dyniowy:
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, umyte i pokrojone w plasterki grzyby oraz tymianek. Smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze przez chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i wlać bulion. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy dynia będzie miękka podusić ją widelcem. Dolać śmietanę, wsypać natkę pietruszki i zagotować. Gdyby sos był trochę za gęsty dolać odrobinę bulionu. Doprawić solą i pieprzem.
Pulpeciki przełożyć do sosu i przez chwilę podgrzewać.
Smacznego 🙂
Wspaniałe ,uwielbiam pulpety z kaszą.