Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią


Delikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha… Łososia podałam z mało popularnym (A szkoda !) amarantusem, który zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych z dodatkiem szafranu i cukinii. Koniecznie spróbujcie 🙂

Łosoś z jagodami goji i amarantusem z cukinią

Łosoś z jagodami goji i amarantusem z cukinią

Składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170 g)
  • 2 łyżki suszonych jagód goji
  • 200 g ziarna amarantusa
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,12 g szafranu
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wysmarować olejem i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około 4 minut. Ponownie przewrócić (skórą do dołu), obłożyć jagodami goji (można je lekko posiekać) i docisnąć. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem około 2 minut, tylko do czasu aż jagody goji zmiękną.

Na tej samej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać amarantus, szafran i wlać bulion. Dusić pod przykryciem około 25 minut, pamiętając aby co jakiś czas mieszać. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Kilka minut przed końcem duszenia dodać startą na dużych oczkach cukinię i wymieszać. Gdy amarantus wchłonie cały płyn doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Smacznego 🙂

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 komentarzy do “Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią

  • asia

    Bardzo ciekawe połączenie. W jakiej postaci jest amarantus w tym przepisie? To jakaś amarantusowa kaszka? W sklepie widzę tylko mąkę z amarantusa lub amarantus ekspandowany.

    • Ada Autor wpisu

      To są ziarna amarantusa (nasiona). Niestety nie wszędzie można je dostać, najlepiej poszukać w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam 🙂

      • asia

        Zakupiłam nasiona amarantusa i wreszcie mogłam wypróbować przepis. Jak dla mnie po prostu bomba. Połączenie łososia z jagodami goji – wyborne, według mnie idealnie się komponuje. A w ziarnach amarantusa po prostu się zakochałam. Z cukinią i czosnkiem pyszne są 🙂