Dzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje się soczysta i rozpływa się w ustach oraz jagody goji nadające potrawie odrobinę słodyczy. Smak dania zaostrzyłam papryczką chili a całość posypałam świeżą kolendrą 🙂
Składniki:
- 150 g czarnej fasoli
- 150 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
- 250 polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki suszonych jagód goji
- kawałeczek papryczki chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- świeża kolendra do posypania
- sól
Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu. Czarną fasolę ugotować i odcedzić.
Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki. Dodać utarte w moździerzu kmin rzymski i ziarna kolendry, drobniutko posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną polędwiczkę w przyprawach i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać jagody goji, ugotowaną fasolę i komosę ryżową oraz sok z limonki. Mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Doprawić solą i posypać świeżą kolendrą.
Smacznego 🙂
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl
Sztos! Komosa ryżowa to aktualnie moja ulubiona kasza. Najbardziej lubię ją podawac z krewetkami ale to rozwiązanie chyba też wypróbuję.