Smalec z fasoli, a w zasadzie pasta z fasoli na kanapki to wegetariańska wersja tradycyjnego smalcu. Jest zdrowy i prosty do przygotowania. A jak smakuje smalec z fasoli? Przepysznie! Najlepszy po schłodzeniu w lodówce, jak smaki się przegryzą. No, i oczywiście z pokrojonym w plasterki kiszonym ogórkiem 😉 Bardzo polecam!
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ogórki kiszone
Przygotowanie:
Fasolę odcedzić (na wszelki wypadek trochę zalewy zostawić) i zmiksować tak, aby były wyczuwalne drobne kawałeczki. Przełożyć do miseczki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Zrumienić. Następnie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, cebulkę przełożyć do miseczki z fasolą. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać odrobinę zalewy z fasoli. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: