Smalec z fasoli


Smalec z fasoli, a w zasadzie pasta z fasoli na kanapki to wegetariańska wersja tradycyjnego smalcu. Jest zdrowy i prosty do przygotowania. A jak smakuje smalec z fasoli? Przepysznie! Najlepszy po schłodzeniu w lodówce, jak smaki się przegryzą. No, i oczywiście z pokrojonym w plasterki kiszonym ogórkiem 😉 Bardzo polecam!

Smalec z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ogórki kiszone

Przygotowanie:

Fasolę odcedzić (na wszelki wypadek trochę zalewy zostawić) i zmiksować tak, aby były wyczuwalne drobne kawałeczki. Przełożyć do miseczki.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Zrumienić. Następnie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, cebulkę przełożyć do miseczki z fasolą. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać odrobinę zalewy z fasoli. Schłodzić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika

Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem

→ Hummus

Tapenada z czarnych oliwek

Pasta z bobu z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *