Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz różnych słodkości, zapewne mazurki też będą gościć na Waszych stołach. Wersji tego pysznego ciasta jest mnóstwo i na pewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca.
Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy, wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie 🙂
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 180 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Masa:
- 250 g chałwy
- 100 g śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
- sezamki do ozdoby
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 30 minut. Studzimy.
Masa:
Chałwę kruszymy, przekładamy do rondelka i wlewamy śmietanę kremówkę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i zagotowujemy. Lekko studzimy. Następnie przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy pokruszonymi sezamkami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Mazurek czekoladowo – orzechowy
→ Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą
→ Mazurek z makiem i bakaliami