Mazurek chałwowy


Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz różnych słodkości, zapewne mazurki też będą gościć na Waszych stołach. Wersji tego pysznego ciasta jest mnóstwo i na pewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca.

Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy, wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie 🙂

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Masa:

  • 250 g chałwy
  • 100 g śmietany kremówki 30 %

Dodatkowo:

  • sezamki do ozdoby

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 30 minut. Studzimy.

Masa:

Chałwę kruszymy, przekładamy do rondelka i wlewamy śmietanę kremówkę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i zagotowujemy. Lekko studzimy. Następnie przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy pokruszonymi sezamkami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mazurek czekoladowo – orzechowy

Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą

Mazurek z makiem i bakaliami

Mazurek czekoladowo – marcepanowy

Mazurek kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *