Babka marchewkowo – pomarańczowa


Dzisiaj propozycja na zbliżającą się Wielkanoc, a mianowicie babka marchewkowo – pomarańczowa z polewą z białej czekolady z dodatkiem soku z pomarańczy. Aromatyczna, pyszna, w cudnym żółto – pomarańczowym kolorze. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to ta babka jest dla Was idealna. Obok przepysznych mazurków, na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Tylko… niezbyt długo, bo zniknie w mgnieniu oka 😉

Babka marchewkowo pomarańczowa

Składniki:

Babka marchewkowo – pomarańczowa:

  • 1 szklanka startej na małych oczkach marchewki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa z białej czekolady:

  • 80 g białej czekolady
  • około 2 łyżek soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Babka marchewkowo – pomarańczowa:

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Dodać przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i startą marchewkę. Zmiksować. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Ponownie zmiksować.

Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa z białej czekolady:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Gotową polewą polać babkę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto marchewkowe

Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi

Babka migdałowa z Amaretto

Babka szafranowo – cytrynowa

Babka z orzechami laskowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *