Dzisiaj propozycja na zbliżającą się Wielkanoc, a mianowicie babka marchewkowo – pomarańczowa z polewą z białej czekolady z dodatkiem soku z pomarańczy. Aromatyczna, pyszna, w cudnym żółto – pomarańczowym kolorze. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to ta babka jest dla Was idealna. Obok przepysznych mazurków, na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Tylko… niezbyt długo, bo zniknie w mgnieniu oka 😉
Składniki:
Babka marchewkowo – pomarańczowa:
- 1 szklanka startej na małych oczkach marchewki
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa z białej czekolady:
- 80 g białej czekolady
- około 2 łyżek soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Babka marchewkowo – pomarańczowa
Jajka ubić z cukrem (do białości) . Dodać przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, a także startą marchewkę. Potem zmiksować. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Ponownie zmiksować.
Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa z białej czekolady:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Na koniec gotową polewą polać babkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Jakie rozmiary ma Twoja forma do tej babki? Tej i migdałowej z amaretto bo obie czekają na moje wypieki 🙂
Obie mają średnicę 24 cm, wysokość 7 cm. Pozdrawiam 🙂
Można czymś innym zastąpić jajka? Ja nie używam jajek i czuje się lepiej z tym.jakies sugestie?
Nigdy nie robiłam babki bez jajek. W innych wypiekach sprawdzi się np. puree z banana, mąka ziemniaczana lub zmielone siemię lniane wymieszane z wodą.