Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe to pyszne, wilgotne i puszyste ciasto. Nie jest skomplikowane, a efekt zadowoli nie jednego łasucha 😉 Polecam 🙂

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej marchewki (na najmniejszych oczkach)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • płaska łyżka masła
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, wsypać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, dodać starta marchewkę oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

Dwie keksówki o wymiarach 24 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa:

Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i rozsmarować na cieście. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *