Domowy kisiel truskawkowy, banalnie prosty do przygotowania. Pyszny, zdrowy, bez sztucznych barwników i konserwantów, których mnóstwo w gotowcach z torebki. Sezon truskawkowy w pełni, więc… do dzieła! 😉
Składniki:
- 400 g truskawek
- 2 szklanki wody
- około 2 łyżek cukru (zależy od słodkości truskawek)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Truskawki przełożyć do rondelka, wlać 1 i 1/2 szklanki wody i zmiksować. Dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody i powoli wlewać do gotujących się truskawek, ciągle mieszając. Zagotować.
Kisiel można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego 🙂
Domowy..najlepszy.