Babka migdałowa z Amaretto


Kolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka 😉 Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam 🙂

Babka migdałowa z Amaretto

Składniki:

Babka migdałowa:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Babka migdałowa:

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie zmiksować.

Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Lukier:

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Babka łaciata

Babka szafranowo – cytrynowa

Babka zebra


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

28 komentarzy do “Babka migdałowa z Amaretto