Kolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka 😉 Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam 🙂
Składniki:
Babka migdałowa:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżki likieru Amaretto
Dodatkowo:
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Babka migdałowa:
Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie zmiksować.
Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Lukier:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Piekła babka super rewelacja puszysta, delikatna, wilgotną.
Jest przepyszna. Nigdy w życiu lepszej nie jadłam. Zaraz piekę drugi raz
Miło mi 🙂 Pozdrawiam.
Piekłam juz kilka razy i jest pyszna ale nie wyrasta mi taka wysoka jak na zdjęciu. Pod koniec pieczenia mi opada 😔. Nie wiem co może być przyczyną.
Powody mogą być różne… Nie otwieramy piekarnika bez powodu podczas pieczenia, jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Musisz wyczuć swój piekarnik, może nagrzewa się inaczej?
Czy migdały mają być bez łupki ?
Mogą być z łupinką.
Dzień dobry
Mój piekarnik ma mało funkcji: grzałka górna lub dolna i termoobieg. Zwykle piekę wszystko na termoobiegu odpowiednio obniżając temperaturę o około 20 stopni. Czy teraz też powinnam to zrobić? Piec w 150stopniach? Nie umiem sprawdzać patyczkiem. Zawsze mam wątpliwości czy ciasto już gotowe bo zawsze na patyczku zostają jakieś drobinki. Jakaś rada od specjalistki? Proszę…🙂
Ustaw piekarnik na termoobieg i piecz w 150 stopniach na środkowej półce. Jak na patyczku zostaną gdzieniegdzie suche drobinki to jest upieczone, ważne żeby się NIE kleiły 🙂
Jest przepyszna polecam
Niestety wyszedł zakalec. wszystko robione według przepisu.