Kruche ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je w kształcie jajek, udekorowałam lukrem królewskim (royal icing) i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Te małe słodkości z pewnością ozdobią wielkanocny stół lub święconkę 🙂
Lukru królewskiego nie robiłam od podstaw z białek, gotową mieszankę w proszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek…
Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane)
Składniki:
Ciasteczka budyniowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 180 g masła
- budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g)
Dekoracja:
- lukier królewski
- barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Piekne ciasteczka, najbardziej interesowaloby jak zrobic te piekne malunki. Wesolych Swiat!
To małe dzieła sztuki! Gratuluję 🙂
Dziękuję 🙂