Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka korzenne pachnące Świętami, posypane złotym jadalnym pyłem. Pięknie się prezentują, dlatego mogą być świetną ozdobą na choinkę. Nie są pracochłonne i zawsze wychodzą. Wzór na ciasteczkach odcisnęłam miseczką kryształową, ale równie dobrze może to być talerzyk lub jakiś wazon 😀 Wyroby z kryształu mają ciekawe, idealnie nadające się do tego wzory i potrafią być pomysłowym zastosowaniem w kuchni 😉
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- złoty pył jadalny
Ciasteczka korzenne – przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, masło, miód, a także cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką), odciskamy wzorek i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 – 13 minut. Następnie za pomocą pędzelka nakładamy złoty pył.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: