Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem


Dziś przedstawiam prosty przepis na pierniczki w kształcie serduszek nadziewane domową masą marcepanową i posypane czekoladowymi kamyczkami. Są naprawdę pyszne… A w zasadzie to już ich nie ma 😉

Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem

Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem

Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem

Składniki (na około 25 serduszek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 150 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia „Delecta”
  • około 150 g domowej masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • kamyczki czekoladowe „Delecta”
  • 1 białko

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier puder i wymieszać. Dodać jajko, miód i lekko posiekaną margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć i rozwałkować na około 3-4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki). Wykrawać serduszka (mają być do pary).

Marcepan rozwałkować i wykrawać serduszka mniejsze od pierniczków. Na środek pierniczka położyć serduszko z marcepanu i przykryć drugim pierniczkiem do pary. Boki serduszek delikatnie docisnąć, tak aby się skleiły. Jeżeli przez sklejanie straciły swój kształt, należy ponownie przyłożyć foremkę w kształcie serca żeby je wyrównać. Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde serduszko posmarować białkiem i posypać czekoladowymi kamyczkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°c przez około 10-13 minut.

Smacznego 🙂

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem