Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami


Sernik kawowy na zimno z dodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale. Sernik jest pyszny! Jestem pewna, że kawosze nie będą zawiedzeni 🙂 Polecam!

Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami

Składniki:

Spód:

  • 300 g kruchych ciastek kakaowych
  • 110 g masła

Masa śliwkowa:

  • 350 g suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki likieru Amaretto

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 g śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki likieru Amaretto
  • 4 łyżki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • suszone śliwki do dekoracji
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki.

Masa śliwkowa:

Suszone śliwki zalać likierem Amaretto i odstawić na około 30 minut. Zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę Amaretto więcej, ale starać się jak najmniej. Następnie przełożyć na spód z ciastek, równo rozprowadzić i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje dodać kawę rozpuszczalną. Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Przestudzić.

Do miski przełożyć zmielony twaróg, cukier puder i Amaretto. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową. Do żelatyny (nie odwrotnie!) dodawać po kilka łyżek masy i mieszać, nie może być grudek. Gdyby jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Następnie przełożyć na masę śliwkową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, masło i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sernik czekoladowy z musem malinowym

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Tort bezowy z kawą

Piernik z suszonymi śliwkami

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami