Sernik kawowy na zimno z dodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek, a także czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale. Sernik jest pyszny! Jestem pewna, że kawosze nie będą zawiedzeni 🙂 Polecam!
Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami
Składniki:
Spód:
- 300 g kruchych ciastek kakaowych
- 110 g masła
Masa śliwkowa:
- 350 g suszonych śliwek
- 1/3 szklanki likieru Amaretto
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 400 g śmietany kremówki 30 %
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki likieru Amaretto
- 4 łyżki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- łyżeczka masła
Dodatkowo:
- suszone śliwki do dekoracji
- kakao do posypania
Sernik kawowy na zimno z Amaretto – przygotowanie:
Spód:
Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Potem wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa śliwkowa:
Suszone śliwki zalać likierem Amaretto i odstawić na około 30 minut. Zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę Amaretto więcej, ale starać się jak najmniej. Następnie przełożyć na spód z ciastek, równo rozprowadzić i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje dodać kawę rozpuszczalną. Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Potem przestudzić.
Do miski przełożyć zmielony twaróg, cukier puder, a także Amaretto. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową. Do żelatyny (nie odwrotnie!) dodawać po kilka łyżek masy i mieszać, nie może być grudek. Gdyby jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Następnie przełożyć na masę śliwkową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, masło i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Potem ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Na koniec gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Prezentuje się zachwycająco!