Mięciutki, wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie należy do tradycyjnych pierników „długo dojrzewających”, dlatego można go przygotować przed samymi Świętami i cieszyć się jego smakiem zaraz po upieczeniu 🙂 Polecam 🙂
Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać olej, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, wsypać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Następnie dodać pokrojone suszone śliwki (każdą pokroić na około 5-6 kawałków) i wymieszać.
Gotową masę wlać do keksówki (mierzona u góry, około 28 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami