Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć nad świątecznymi wypiekami 😉 Polecam piernik na Guinnessie, który nie musi leżakować i jest bardzo prosty do przygotowania. Bez wątpienia puszysty, wilgotny, pyszny…
Jak pierwszy raz robiłam ten piernik, obawiałam się goryczy ciemnego piwa, która zdominuje smak. Jednak tak się nie stało. Dzięki piwu piernik jest przede wszystkim bardziej aromatyczny i nabiera charakteru. Jeśli jeszcze go nie jedliście to musicie spróbować! 🙂
Składniki – piernik na Guinnessie:
Piernik:
- 2 czubate szklanki mąki
- 1 szklanka ciemnego piwa Guinness
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 90 g masła
- 4 łyżki wody
Przygotowanie piernika na Guinnessie:
Piernik:
Do rondelka wsypać cukier trzcinowy i wlać piwo Guinness. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Potem ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Następnie dodać olej, miód, przyprawę do piernika, kakao, powidła śliwkowe, sodę oczyszczoną, przesianą mąkę i ostudzone piwo z cukrem trzcinowym. Zmiksować.
Gotową masę wlać do keksówki (mierzona u góry, około 27 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Na koniec przygotowaną polewą polać ostudzony piernik.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: