Piernik na Guinnessie


Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć nad świątecznymi wypiekami 😉 Polecam piernik na Guinnessie, który nie musi leżakować i jest bardzo prosty do przygotowania. Puszysty, wilgotny, pyszny…

Jak pierwszy raz robiłam ten piernik, obawiałam się goryczy ciemnego piwa, która zdominuje smak. Jednak tak się nie stało. Dzięki piwu piernik jest bardziej aromatyczny i nabiera charakteru. Musicie spróbować! 🙂

Piernik na Guinnessie

Składniki:

Piernik:

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1 szklanka ciemnego piwa Guinness
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 90 g masła
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Piernik:

Do rondelka wsypać cukier trzcinowy i wlać piwo Guinness. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać olej, miód, przyprawę do piernika, kakao, powidła śliwkowe, sodę oczyszczoną, przesianą mąkę i ostudzone piwo z cukrem trzcinowym. Zmiksować.

Gotową masę wlać do keksówki (mierzona u góry, około 27 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa:

W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony piernik.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Murzynek

Piernik z suszonymi śliwkami

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

Pierniczki

Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.