Proste do zrobienia, przepyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi. Jedząc to ciasto aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest cukinia. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy lub herbaty. Zdecydowanie polecam! 🙂 A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na ciasta z wykorzystaniem warzyw, zapraszam tutaj 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 2 łyżki orzechów włoskich (uprażonych i posiekanych)
Przygotowanie:
Ciasto:
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok i odlać. Odmierzyć 2 szklanki.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolać olej, wsypać przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Dodać cukinię i dokładnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach około 32 cm x 12 cm (mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby polewa trochę zgęstniała. Następnie polać ciasto i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto czekoladowo – kawowe z cukinii