Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi


Proste do zrobienia, przepyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi. Jedząc to ciasto aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest cukinia. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy lub herbaty. Zdecydowanie polecam! 🙂 A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na ciasta z wykorzystaniem warzyw, zapraszam tutaj 🙂

Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki 30 %

Dodatkowo:

  • 2 łyżki orzechów włoskich (uprażonych i posiekanych)

Przygotowanie:

Ciasto:

Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok i odlać. Odmierzyć 2 szklanki.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolać olej, wsypać przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Dodać cukinię i dokładnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach około 32 cm x 12 cm (mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby polewa trochę zgęstniała. Następnie polać ciasto i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto czekoladowo – kawowe z cukinii

Ciasto marchewkowe

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Babka z orzechami laskowymi

Babka orzechowa z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *