Pieczona ciecierzyca


Jeśli szukacie zdrowej przekąski do chrupania przed telewizorem, to pieczona ciecierzyca będzie idealna. Nie dość, że zdrowa to jeszcze bardzo smaczna. Trochę jak orzeszki 😉 Do jej przygotowania możecie użyć innych przypraw np. kurkumę, suszony czosnek, imbir, mielony kmin rzymski lub upiec ją na słodko, dodając miód i cynamon. W każdej wersji będzie pyszna. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • sól

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę suszymy na papierowym ręczniku. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, najpierw ją płuczemy na sitku a potem suszymy na papierowym ręczniku. Następnie przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę z oliwek, paprykę słodką, chili i sól. Mieszamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 – 30 minut, aż będzie złocista.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

→ Chipsy z jarmużu

Chipsy z plantana

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem

Hummus

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *