Krewetki z czosnkiem i imbirem


Aromatyczne i pyszne krewetki z czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i chili, smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego. Całość skropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą i podałam z chrupiącą bagietką. Takie sobie wspaniałe śniadanko zaserwowałam 😉 Polecam ! Szybko się je robi i są wyśmienite.

Krewetki z czosnkiem i imbirem

Składniki:

  • około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego na dużych oczkach imbiru
  • szczypta chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sok z limonki do skropienia
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać.

Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, chili i czosnek. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić zawartość miseczki. Krewetki smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Następnie przełożyć na talerz, skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendra. Podawać z bagietką.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Risotto z małżami (risotto di vongole)

Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami

Zupa Tom Yum z krewetkami

Curry Laksa

Stir – fry z polędwiczką wieprzową, grzybami shiitake i pak choi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *