Aromatyczne i pyszne krewetki z czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i chili, smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego. Całość skropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą i podałam z chrupiącą bagietką. Takie sobie wspaniałe śniadanko zaserwowałam 😉 Polecam ! Szybko się je robi i są wyśmienite.
Krewetki z czosnkiem i imbirem
Składniki:
- około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego na dużych oczkach imbiru
- szczypta chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z limonki do skropienia
- świeża kolendra do posypania
Krewetki z czosnkiem i imbirem – przygotowanie:
Czosnek drobno posiekać.
Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, chili i czosnek. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić zawartość miseczki. Krewetki smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Następnie przełożyć na talerz, skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendra. Podawać z bagietką.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: