Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki:
- 200 g małży
- 400 g ryżu do risotto Arborio
- około 1 litra bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Świeże małże sprawdzamy czy mają zamkniętą skorupkę. Jeżeli są otwarte, stukamy lekko o blat. Jeśli małża się zamknie to znaczy, że jest świeża i odkładamy ją z pozostałymi, jeżeli nie to wyrzucamy (martwe powodują silne zatrucie). Następnie myjemy i oczyszczamy z narośli pod bieżącą wodą. Możemy również użyć małży mrożonych (będą już otwarte), ale świeże są smaczniejsze.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy oliwę, sól, pieprz, czyste małże i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem aby się wymieszały. Małże wyjmujemy z muszelek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy. W dużej i szerokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić. Dodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje. Następnie dolewamy szklankę bulionu i często mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż gotujemy około 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Risotto wyłączamy, dodajemy małże bez muszelek, resztę masła, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy małżami w muszlach.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Krewetki z pomidorkami, pietruszką i chili
→ Sałatka z winogronami morskimi
Bardzo zacny przepis, daję mocne 10