Krewetki z pomidorkami, pietruszką i chili


Smażone krewetki z pomidorkami, pietruszką i chili  z dodatkiem czosnku i białego wytrawnego wina. Przepyszne, bogate w smaku i zarazem wyjątkowo proste danie, które bardzo szybko przygotujecie. Do tego chrupiące pieczywo… Niebo w gębie! 🙂

Krewetki z pomidorkami, pietruszką i chiliKrewetki z pomidorkami, pietruszką i chili

Składniki:

  • około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić (naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito).

Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Wrzucić drobno posiekany czosnek, papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Następnie dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wlać wino i smażyć, aż odparuje. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić solą. Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Krewetki z czosnkiem i imbirem

Sałatka z winogronami morskimi

Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami

Zupa Tom Yum z krewetkami

Curry laksa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *