Smażone krewetki z pomidorkami, pietruszką i chili z dodatkiem czosnku i białego wytrawnego wina. Przepyszne, bogate w smaku i zarazem wyjątkowo proste danie, które bardzo szybko przygotujecie. Do tego chrupiące pieczywo… Niebo w gębie! 🙂
Składniki:
- około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych)
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić (naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito).
Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Wrzucić drobno posiekany czosnek, papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Następnie wlać wino i smażyć, aż odparuje. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić solą. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Krewetki z czosnkiem i imbirem
→ Sałatka z winogronami morskimi