Pieczone morele z kardamonem i orzechami nerkowca to pyszny dodatek do lodów czy bitej śmietany. Wyśmienite jako deser lub słodkie śniadanie z jogurtem albo owsianką. Prosto i smacznie. Bardzo polecam! 🙂
Ważne! Pamiętajcie żeby użyć moreli dojrzałych, w przeciwnym razie po upieczeniu będą kwaśne.
Pieczone morele z kardamonem – składniki:
- 7 dojrzałych moreli
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 – 4 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
- lody śmietankowe lub jogurt naturalny
Przygotowanie pieczonych moreli z kardamonem:
Morele umyć, przepołowić na pół i usunąć pestki.
Dno naczynia do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i poukładać morele (przecięciem do góry). Polać miodem wymieszanym z kardamonem i posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Podawać ciepłe z lodami śmietankowymi, waniliowymi lub jogurtem naturalnym.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: