Pieczone morele z kardamonem i orzechami nerkowca


Pieczone morele z kardamonem i orzechami nerkowca to pyszny dodatek do lodów czy bitej śmietany. Wyśmienite jako deser lub słodkie śniadanie z jogurtem albo owsianką. Prosto i smacznie. Bardzo polecam! 🙂

Ważne! Pamiętajcie żeby użyć moreli dojrzałych, w przeciwnym razie po upieczeniu będą kwaśne.

Pieczone morele z kardamonem i orzechami nerkowca

Składniki:

  • 7 dojrzałych moreli
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 – 4 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:

  • lody śmietankowe lub jogurt naturalny

Przygotowanie:

Morele umyć, przepołowić na pół i usunąć pestki.

Dno naczynia do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i poukładać morele (przecięciem do góry). Polać miodem wymieszanym z kardamonem i posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Podawać ciepłe z lodami śmietankowymi, waniliowymi lub jogurtem naturalnym.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Truskawki zapiekane pod kruszonką z mąki ryżowej

Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi

Crumble z gruszkami

Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami

Brzoskwinie pod kruszonka z płatków owsianych i orzechów nerkowca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *