Biszkopt z cytrynową pianką i musem brzoskwiniowym to idealne ciasto na letnie dni. Orzeźwiające i rozpływające się w ustach! Łatwe do przygotowania i pyszne 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 1/3 szklanki przegotowanej letniej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Cytrynowa pianka:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 i 3/4 szklanki wody
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g, po odsączeniu 480 g)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka wody
Dodatkowo:
- 3 brzoskwinie do ozdoby
Przygotowanie:
Biszkopt:
Boki tortownicy o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Następnie przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Składniki do nasączenia dokładnie wymieszać i za pomocą pędzelka nasączyć biszkopt.
Cytrynowa pianka:
Galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 szklanki wrzątku. Ostudzić. Następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Śmietanę kremówkę ubić i stopniowo dodawać do jogurtu, ciągle mieszając.
Tężejącą piankę przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać lekko potrząsając blaszką. Wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
Mus brzoskwiniowy:
Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić.
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować na gładkie purée. Następnie wymieszać z galaretką i przelać na cytrynową piankę. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Gotowe ciasto udekorować obranymi i pokrojonymi na plasterki brzoskwiniami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: