Krewetki z cukinią i chili


Smażone krewetki z cukinią i chili z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Proste danie, które zachwyca smakiem. Najlepiej smakuje z chrupiąca bagietką maczaną w powstałym sosie. Polecam! 🙂

Krewetki z cukinią i chiliKrewetki z cukinią i chili

Składniki:

  • około 250 g dużych krewetek
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól

Przygotowanie:

Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić (naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito).

Cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plastry (1 cm).

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cukinię, posolić i usmażyć z dwóch stron. Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić krewetki, drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i doprawić solą. Smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Na koniec dołożyć usmażoną cukinię, natkę pietruszki, wymieszać i smażyć jeszcze około 1 minuty. Podawać z chrupiącą bagietką.

Smacznego 🙂

Krewetki z pomidorkami, pietruszką i chili

Krewetki z czosnkiem i imbirem

Sałatka z winogronami morskimi

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem

Curry Laksa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *