Smażone krewetki z cukinią i chili z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Proste danie, które zachwyca smakiem. Najlepiej smakuje z chrupiąca bagietką maczaną w powstałym sosie. Polecam! 🙂
Składniki:
- około 250 g dużych krewetek
- 1/2 dużej cukinii
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
Przygotowanie krewetek z cukinią i chili:
Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić (naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito).
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plastry (1 cm).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cukinię, posolić i usmażyć z dwóch stron. Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić krewetki, drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i doprawić solą. Smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Na koniec dołożyć usmażoną cukinię, natkę pietruszki, wymieszać i smażyć jeszcze około 1 minuty. Podawać z chrupiącą bagietką.
Smacznego 🙂