Tosty francuskie z bananami i sosem orzechowym to proste i szybkie śniadanie na słodko. Można je przygotować z bułki paryskiej, chałki, pieczywa tostowego a nawet zwykłego chleba pszennego. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Koniecznie wypróbujcie! 🙂
Tosty francuskie z bananami i sosem orzechowym
Składniki na tosty francuskie z bananami i sosem orzechowym:
Tosty francuskie:
- 1 bułka paryska (lub chałka, chleb tostowy)
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 łyżki masła klarowanego
Sos orzechowy:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo:
- banany
- orzeszki ziemne solone
Przygotowanie tostów francuskich z bananami i sosem orzechowym:
Składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie wymieszać. Gdyby był za gęsty dolać trochę syropu klonowego.
W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i domowym cukrem waniliowym.
Bułkę paryską pokroić na kromki i namoczyć w roztrzepanych jajkach.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczone kromki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na talerz, na każdym położyć po kilka plasterków banana, polać sosem orzechowym i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: