Tosty francuskie z bananami i sosem orzechowym


Tosty francuskie z bananami i sosem orzechowym to proste i szybkie śniadanie na słodko. Można je przygotować z bułki paryskiej, chałki, pieczywa tostowego a nawet zwykłego chleba pszennego. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Tosty francuskie z bananami i sosem orzechowymTosty francuskie z bananami i sosem orzechowym

Składniki:

Tosty francuskie:

  • 1 bułka paryska (lub chałka, chleb tostowy)
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sos orzechowy:

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 – 3 łyżki syropu klonowego

Dodatkowo:

  • banany
  • orzeszki ziemne solone

Przygotowanie:

Składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie wymieszać. Gdyby był za gęsty dolać trochę syropu klonowego.

W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i domowym cukrem waniliowym.

Bułkę paryską pokroić na kromki i namoczyć w roztrzepanych jajkach.

Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczone kromki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na talerz, na każdym położyć po kilka plasterków banana, polać sosem orzechowym i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Pełnoziarniste tosty francuskie z kremem mleczno – orzechowym Nutlove

Tosty francuskie z oscypkiem i żurawiną

Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami

Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną

Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *